Recipe








RED VELVET CUPCAKES

BAHAN-BAHAN

200 gm butter

2 biji telur (A)

1 1/2 cawan tepung naik naik sendiri

1/2  cawan buttermilk

3/4 cawan gula kastor

2 tbsp serbuk koko

1/2 tsp soda bicarbonat

1/2 tsp baking powder

2 tbsp pewarna merah

1 1/2 tsp esen vanila

CARA MENYEDIAKAN;-

1. Ayak bersama tepung, serbuk koko,soda bikarbonat dan baking powder.

2. Putar gula dan butter hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Putar rata sehingga   tiada telur cair.

3. Masukkan pewarna merah dan putar lagi sebentar supaya pewarna rata.

5. Masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk. 

6. Masukkan kedalam beg piping dan paipkan sebanyak 3/4 paras kertas cupcake.

7. Bakar selama 18-22 minit 170-C atau mengikut oven masing-masing.

8.Biar sejuk kemudian topping dgn  cream cheese.

  • Cream Cheese Frosting
  • 1 1/2 cawan gula icing
  • 1 1/2 cawan whipping cream 
  • 250gm cream cheese
  • 50gm unsalted butter  (Intan belasah jek butter ape yg ade)

    Cara Membuatnya

  • Masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, whip cream dan butter ke dalam Mixer. putar sampai sebati. medium speed.
  • Note that frosting tu senang cair . Chil kan semalaman .


    Source :   Credit to  Sentuhan Azian  ..Intan amek resipi dari situ ..adelah adjust cket ..try la ek

    OKEY .., LOVELIES ... HAPPY BAKING then CAKING ..
    kalau sedap jangan lupe komen kat sini yerr..
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++



ni oreo jelly IN HURRY -- pas balek keje trus buat, takut jelly tu dah nak expired -- comot jek dressing dia..,, tgu my 2nd Oreo Jelly N3..

Chocolate Oreo Jelly

1 paket agar-agar

1 paket biskut Oreo (nak tambah pon boleh)

2 cawan air

2 cawan susu segar

1 cawan gula

2 sudu besar serbuk koko ( Intan pakai serbuk coklat)

CARA-CARA

- Didihkan air, masuk agar-agar, gula & susu , kacau sehingga jelly hancur (api kecil aje ok)
-then masuk serbuk koko, kacau lagi
-susun biskut Oreo dalam acuan loyang (any kind of Loyang) / klu taknak krim boley buang -- Intan letak krim ..sayang nak buang ..
-Tuang jelly dalam loyang. Sejukkan ..

HEPI JELLY-ING  ;')

 

 

++++++++++++++++++++++++++++++



Carrot Walnut Cupcakes  (suffle cup 2.25 oz 23-25 cawan)

  • Cupcake
  • 1 1/4 cup minyak jagung (boleh guna butter yg dicairkan)
  • 4 biji telur gred B
  • 100 gm gula castor
  • 100 gm gula perang
  • 100 gm walnut cincang ( panggang sebentar)
  • 250 gm tepung Superfine (tepung gandum pun boleh) 
  • 1/2 tsp esen vanilla
  • 1 tsp baking soda
  • 1/4 tsp garam
  • 1/4 serbuk kulit kayu manis
  • 1 1/2 cup carrot yg telah disagat( perahkan air)
  • 1 cup golden raisin 
  • 1 tbs susu pekat ( susu kotak Dutch lady pon boleh) * takde pon takpe  

Cara Membuatnya

  1. Pukul telur dan gula kastor & gula perang hingga kembang. masukkan minyak sikit-sikit, sebatikan. 
  2. Masukkah bahan kering semua, ayak terlebih dahulu (tepung, baking soda, serbuk kulit kayu manis dan garam). kaup balik dengan senduk kayu.(perlahan2 kaupkan supaya kek tak BANTAT)
  3. Masukkan carrot, raisins & walnut, gaul sebati.(jangan lama 3 kali kaup dah okey)
  4. Masukkan dlm suffle cup 2.25 oz . Bakar selama 15- 20 minit pada suhu 180C.(ikut oven masing2) guna lidi utk pastikan dalam kek masak.
    *bila kek masak, keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar. 
  • Cream Cheese Frosting
  • 1 1/2 cawan gula icing 
  • 1 1/2 cawan whipping cream
  • 250gm cream cheese
  • 150gm butter  

Cara Membuatnya

    1. Masukkan cream cheese, gula icing yg telah diayak, whip cream dan butter ke dalam Mixer. putar sampai sebati. medium speed.
    2. Note that frosting tu senang cair . Chil kan semalaman .

    Siappppp .. boley Caking ;')

    Boleh makan Nom..Nom..Nom.. Sehat neh .. ade sayur

    Memang sedap ,, cuba jangan tak cuba .. Thanks to tuan pyer resipi , resipi asal boley klik SINI , kalau takde masa nak buat  CC ni, boley jugak order dgn Intan .. place ur order to my ctc no 016 304 7176 or email : yummycreamyaffair@gmail.com or tinggalkan komen kat I.F page .. Hepi Caking LoTsALuV<3

      +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

      YUMMY PINEAPPLE MUFFIN



      Ingredients list:


      8 oz (1 can) of crushed pineapple, including juice.
      3 medium eggs, beaten. (gred B)
      2 cups of flour.
      1 ¾ cups of sugar.
      2 teaspoons of vanilla extract.
      1 teaspoon of lemon extract.
      ½ teaspoon of baking soda.
      ½ teaspoon of salt.
       ½ cups of chocolate chips (optional)

      Instructions:



      In a mixing bowl, combine the flour, sugar, baking soda and salt.

      Beat the eggs, pineapple, vanilla and lemon extracts; then mix together. (high speed in 3 minutes)

      Add in  a mixing bowl, combine the flour, sugar, baking soda and salt. (low speed in 3 minutes)

      Pour batter into greased muffin mould.

      Preheat your oven to 325°F (160°C).

      Bake for 15-20 minutes or until the center springs back when touched.

      Allow to cool on a wire rack.


      In my oven ... so kembang!!! :'D



      Tadaaaa!!! now simple pineapple mufins are ready to NYUM,, NYUM,, :')

      TRY this recipe & drop ur comment ... SELAMAT MENCUBA ^^,

      Kalau nak order ---> 1 set = 25 biji ( 1 set = 25 pcs)
      flavour ---> Choc, Vanilla, Blueberry , Pineapple , Kiwi

      ENJOY UR RECIPE LoveLieS <3